Pišite nam

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ime

OD VODNE do rujne KAPLJICE na Cirniško tržnico 2024

PGD Veliki Cirnik in Zakladi doline Mirne smo tretjo nedeljo v marcu v počastitev svetovnega dneva voda organizirali pohodniško, kolesarsko in konjeniško turo OD VODNE do rujne KAPLJICE, ki je potekala po krajih v občinah Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Mirna in Sevnica.

Start je bil ob 10. uri na sotočju reke Mirne in potoka Jeseniščica v kraju Hrastovica na Dolenjskem, nato je pot vodila do vinskih goric Vrhe (496 m), sledil je spust na Veliki Cirnik in povratek čez Roženberk na izhodišče.

Na poti smo skupaj s preko sto udeleženci spoznavali razne tipe voda (reke, močvirja, potoke, luže, mlake, izvire, vodnjake itd.) in v vinski gorici Vrhe različne sorte vin, ki sestavljajo cviček (žametno črnino, laški rizling, frankinjo …). Na Cirniku smo preizkusili ročno brizgalno, imenovano »Ragin«, ki je tudi osnovni del Gasilskih iger brez meja in je stara okrog 130 let.

Ob gasilskem domu smo organizirali Cirniško tržnico, kjer so ponudili svoje pridelke in izdelke domači vinarji in sirar, moč je bilo kupiti tudi suhomesnate izdelke in ročno izdelane spominke iz Mirenske doline. Tržnica se je odvijala pod sloganom »Nakupujemo iz rok gospodarja«.

Obiskovalcem je bila zelo všeč kulinarika na poti, ki je obudila nekdaj znane jedi, na startu so poskusili potnc z ocvirki in čaj iz gozdnih zelišč, na točki v Vrheh se je jedel krompir v »komošnjah« in degustiralo cviček, frankinjo in druga vrhovška bela vina.

Na Velikem Cirniku so obiskovalci uživali ob pravi gasilski malici in razvajali brbončice na Cirniški tržnici.

Pot se je zaključila na izhodišču, za pohodnike in konjenike je bilo to okvirno 14 km večinoma t. i. mehke poti, okvirne nadmorske višina z 231 m na 496 m. Vsi so bili izredno navdušeni nad dogodkom in so se že najavljali za naslednje leto.

Dogodek je del projekta Doživetja podeželja v Mirnski dolini s tokratno izpostavitvijo voda, gozdov, vina, tehnične dediščine, kulinarike in dobrot kmetij, ki je zasnovan trajnostno.


Foto in tekst: Zdravko Remar

Spodaj si lahko prenesete še powerpoint predstavitev: