Pišite nam

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ime

DAN VARNE VOŽNJE MK Šentjanški Junci

Letošnja tiha nedelja nam je namenila prijetne temperature in s soncem obarvano nebo. 17. marca je bil  tako čas, da člani Moto kluba Šentjanški Junci in tudi drugi motoristični navdušenci, na plano pripeljemo svoje jeklene konjičke in na njih povadimo spretnostno vožnjo na kontroliranem poligonu. Zbralo se je 25 motorjev in preko 40 motoristov ter drugih obiskovalcev. Verjetno ste že slišali kakšno variacijo stavka “v prometu nismo sami”. Čeprav se ta fraza sliši zguljeno, je vendar resnična. Nikakor si ne želimo, da bi se mi ali naši bližnji kdaj znašli v prometni nesreči zaradi človeške napake, saj so mnoge posledice lahko nepopravljive in pustijo življenjske posledice na zdravju, ali pa celo smrt. Vse prometne nesreče se ne zgodijo zaradi vožnje pod vplivom alkohola ali drugih substanc, utrujenosti ali uporabe mobilnega telefona. Včasih se preprosto zgodi, da je voznik soočen z nenadno krizno situacijo in v paniki reagira napačno, prepočasi ali preveč impulzivno. Varna vožnja je namenjena prav temu, da se v nadzorovanem okolju, v katerem si lahko brez posledic za svoje in tuje zdravje ter na motornem vozilu privoščite napake in se soočite s serijo kriznih in težkih situacij, ki se lahko pripetijo med vožnjo.

Za začetek nam je g. Janez, reševalec NMP ZD Sevnica, tudi sam motoristični navdušenec in voznik, predstavil osnove ravnanj ob prometni nesreči. Posebej je predstavil in tudi demonstriral snemanje čelade poškodovancu. Resnično upamo, da tega znanja ne bomo potrebovali nikoli, vseeno pa je prav, da se pripravimo tudi na takšne situacije.

V drugem delu pa sta nam policista g. Srečko in g. Tomaž, ki s klubom sodelujeta že vrsto let, praktično in teoretično predstavila tehnike vožnje v različnih okoliščinah, obnašanje motocikla, ter pravilno ukrepanje v primeru nenadne ovire.  Vsak udeleženec treninga varne vožnje se je imel priložnost  preizkusiti  na različnih vajah pri nizkih hitrostih in na ta način pridobiti, oziroma nadgraditi svoje vozniške sposobnosti. Predstavila sta nam tudi nove vaje, tako, da je trening dobil širšo dimenzijo in krepil raznolike motoristične veščine.

V sklopu izobraževanja  je bil tudi letos poudarek na obnašanju motoristov v prometu in kultura vožnje in hkrati ob vožnji na poligonu, je potekala dejavnostjo, da smo tudi letos v treznem stanju spoznavali, kako vidimo v vinjenem stanju. Zavedanje svojih lastnih sposobnosti je eden ključnih znanj vsakega motorista. Tovrstne akcije so predvsem v začetku sezone nujno potrebne.

Vsak, ki se je udeležil varne vožnje z motorjem je dobil od podjetja Loteks nagrado za udeležbo.

MK Junci se iskreno zahvaljujemo policistoma s Postaje prometne policije Novo mesto, ker sta si vzela čas, ter nam s svojim izjemnim znanjem in opremo  pomagala pri izboljšanju preventivne varnosti v prometu. Zahvaljujemo se tudi podjetjema Armat in Prehrana pri Marjani, ki nam vsako leto skrbno uredita in odstopita svoj prostor za postavitev in izvedbo poligona. Hvala tudi g. Janezu reševalcu NMP ZD Sevnica za nazorno podajanje znanja s področja prve pomoči.

Pred vrati je že tradicionalni 26. blagoslov motorjev v Mirni Peči dne 1.4.2024 ob 11:00, katerega se bomo udeležili tudi Šentjanški Junci. Pomlad nas že vabi na ceste in vsi si želimo sončnih dni, varnih cest, zanimivih krajev in navdihujočih kilometrov. Vsem motoristom želimo: Srečno na cesti!

MK Junci

Mateja Ćirić Jamnik

Spodaj si lahko pogledate tudi kratek filmček: