Pišite nam

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ime

PRAZNIK NAŠE KRAJEVNE SKUPNOSTI

V petek, 28. oktobra smo v Krajevni skupnosti Šentjanž obeležili krajevni praznik, ki ga vsako leto praznujemo v spomin na boj Milana Majcna in Jančija Mevžlja v Murncah. Letos mineva že 81 let od tega dogodka.

Praznovanje se je začelo ob 15. uri, ko je Turistično društvo Šentjanž namenu predalo posodobljeno pot čez močvaro na Rudarski tematski poti Tk pav. Zbrali smo se pri domačiji Grom na Vidmu pri Šentjanžu, kjer smo se po kratkem pozdravnem nagovoru podali proti Črni mlaki. Turistično društvo Šentjanž je pot namenu predalo pred desetimi leti, letos pa je bila deležna prenove z obnovitvijo usmerjevalnih tabel, gozdnih oken in izdelavo dvignjene lesene poti čez najbolj močvirnat del poti ter dodelavo učilnice na prostem ob Črni mlaki. Za realizacijo projekta se moramo zahvaliti Občini Sevnica, ki je projekt financirala iz participativnega proračuna, Društvu upokojencev Šentjanž, Športnemu društvu Šentjanž ter požrtvovalnim članom in članicam Turističnega društva Šentjanž in drugim podpornikom, ki so več popoldnevov trdo fizično delali, da nam je uspelo projekt realizirati.

Praznično popoldne se je nadaljevalo na parkirišču v Šentjanžu, kjer smo namenu predali postajališče za avtodome in osrednjo turistično informacijsko točko. Na tem mestu sta navzoče nagovorila tudi predsednik Krajevne skupnosti Šentjanž Boštjan Repovž in podžupan Občine Sevnica Janez Kukec. Tudi ta projekt je bil financiran s strani participativnega proračuna Občine Sevnica. Pridobitve smo v Šentjanžu zelo veseli, saj nedvomno prinaša pomembno dodano vrednost k šentjanški turistični ponudbi.

Ob 18. uri pa smo se preselili v premajhno kulturno dvorano, kje se je začela osrednja slovesnost v počastitev krajevnega praznika. Zelo pester in zanimiv kulturni program so pripravili učenci naše šole z učiteljicami in Šentjanški jurjevalci. Program je povezovala Jožica Pelko. Zbrane je nagovoril predsednik krajevne skupnosti Boštjan Repovž in povzel kaj vse se je v letošnjem letu v kraju postorilo ter predstavil načrte za prihodnost. Sledil je nagovor župana Občine Sevnica Srečka Ocvirka in podelitev priznanja Krajevne skupnosti Šentjanž za leto 2022. Priznanje, ki ga je prevzel sin Anže, je več kot zasluženo prejela Meta Repovž za doprinos k prepoznavnosti in ugledu kraja v Sloveniji in tujini ter pozitiven zgled mlajšim rodovom. Kot je bilo zapisano v obrazložitvi si Meta kljub obilici dela, ki ga zahteva delo chefinje, vedno najde čas za skupnost, pogovor s sosedi, prijatelji. Je dolgoletna članica Turističnega društva Šentjanž in kar tri mandate tudi članica upravnega odbora. Ni aktivnosti, dogodka, ki ga ne bi izpeljali brez Metinega ščepca soli. Je človek, ki nikoli ne reče ne in čeprav se včasih ne more udeležiti sestanka, dogodka, je vedno pripravljena najti način, na katerega lahko pomaga.

Po osrednji slovesnosti je sledilo druženje ob dobrotah Aktiva kmečkih žena Budna vas in kapljici rujnega iz kleti Društva vinogradnikov Šentjanž.

V soboto pa se je praznovanje nadaljevalo s pohodom po Poteh Milana Majcna, ki ga je organiziralo Turistično društvo Šentjanž. V lepem vremenu se je pohoda udeležilo okoli 45 pohodnikov. Da na poti nismo bili žejni in lažni so poskrbeli Jože Livk v Birni vasi, družina Skoporc v Koludrju in družini Milana Sotlarja in Megi Vidmar v Hinjah. Ob 12. uri so pohodniki prispeli v Murnce, kjer je sledila spominska slovesnost na boj junakov v Murncah in polaganje vencev. Slovesnost in pogostitev je pripravil Krajevni odbor ZZB NOB Šentjanž.

Zapisala: Petra Majcen

Galerija slik iz proslave ob prazniku KS:

Galerija slik iz pohoda TK PAV:

Galerija slik iz pohoda po poteh Milana Majcna: