Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

Spomenik v entjanu
Spomenik v entjanu
Pohod po poteh Milana Majcna

V času, ko Krajevna skupnost Šentjanž praznuje svoj krajevni praznik, se spominjamo  junaškega boja in upora domačina Milana Majcna in Jančija Mevžlja. Leta 2011, ko mineva 70 let junaškega boja, je Turistično društvo Šentjanž pot poimenovalo »Pot po poteh Milana Majcna«. Pohod se vsako leto zgodi na soboto, ki je bližja 29. oktobru, dnevu, ko je Murncah potekal boj.

 

Izhodišče: Šentjanža 344m, izpred spomenika
Višinska razlika:okoli 180m
Dolžina poti: 13 km približno 3 ure hoje
Opis poti in težavnost: Pot še ni označena, zato priporočamo lokalne vodnike. Pot je lahka, hodimo po asfaltni cesti, makadamu, kolovoznih poteh,..

Pot Milana Majcna

Prepletanje preteklosti in sedanjosti
Pot po poteh Milana Majcna  se prične pri spomeniku obema herojema v centru kraja in se nadaljuje naravnost proti zaselku Češnjice do Osnovne šole Milana Majcna Šentjanž. Od tu dalje hodimo mimo pokopališča, kjer sta junaka pokopana, po kolovozu  do bližnje Birne vasi  in skozi Gomilo do glavne ceste. Tu prečkamo in nadaljujemo po asfaltu vse do Koluderja. Od Knezove domačije dalje hodimo po travniških stezah do  rečice Hinje in se po kilometru prijetne poti obrnemo desno v vas Hinje. Ko pridemo  na asfaltno cesto  bomo opazili mejni kamen iz časov, ko si je okupator razdelil naše ozemlje. V mehkih vrhovih gričev, ki po večini tvorijo ta del poti,  se pot zelo hitro pomika in ni naporna.
V vasi Hinje krenemo levo po makadamski poti do Primštala in   gremo na križišču za smerokazom Kal. Kmalu opazimo smerokaz Rupa. To je prava smer naše poti. Razgibani robovi gozdov, ki se spuščajo do grape in se tam stikajo z rečico Hinjo in njenim obvodnim življenjem, so najlepši okvir idilične pokrajine. Od tu dalje se pot obrne skrajno desno  in strmo v hrib proti Murnicam.  Kmalu prispemo na vrh. Postojte in uživajte. Vsa leta po vojni je nastajala ta čudovita pokrajina, kjer se kot v mozaiku prepletajo vinogradi, sadovnjaki, travniki in z raznimi kulturami posejane njive, vmes pa še ljubka vaška naselja.To je popolnost vaške idile in plačilo za prehojeno pot. Še streljaj proti Leskovcu in pod krošnjo dreves opazimo doprsna kipa, ki sta delo domačina, kiparja Julijana Renka. To je svet, ki napolni vsa čutila in brez dvoma očara vsakega, ki zaide v te kraje.
Izpred spomenika se lahko spustimo po asfaltni cesti navzdol proti Šentjanžu, mimo stare preše na levi do zidanice Milana Majcna (nečaka narodnega heroja). Malo pod zidanico nadaljujemo hojo po planinski poti na levo v gozd. Po desetih minutah hoje navzdol pridemo do kmetije Baletovih na Potoku. Mimo dvorišča se podamo do glavne ceste, kjer že zagledamo zvonik šentjanške cerkve. Po glavni asfaltni cesti nadaljujemo po pločniku do Šentjanža in krog je sklenjen.

Pohod po poti Milana Majcna

Pohod po poti Milana Majcna

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spominsko_obelezje_v_murncah.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.