Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

neuschw
neuschw
Ogledala sem si Bavarske gradove

Že dlje  časa smo  se doma pogovarjali, da bi si ogledali Bavarske gradove in letos smo si to željo tudi izpolnili.

V petek, 22.9.2017, smo z avtobusom ob 4:30 uri odšli s parkirišča na Dolgem mostu v Ljubljani.  Peljali smo se skozi Karavanški predor in nadaljevali pot po  Turski avtocesti mimo Salzburga do Kimskega jezera (Chiemsee). Z ladjo smo se peljali na otok Herren, na katerem smo si ogledali bleščeči grad Ludvika II. Bavarskega, poln neverjetnega razkošja. Pozno popoldne smo odšli na podeželje, kjer smo prenočili v Hotelu Post.

Drugi dan smo se po zajtrku odpravili na ogled najbolj znamenitega gradu Neuschwanstein. Grad smo si v vsej njegovi lepoti lahko najprej z vrha pogledali z Marijinega mostu, ki je visok 95m in je nad  sotesko. Pogled ja bil res fantastičen, ker smo videli tudi pet jezer okrog gradu. Nato smo si ogledali še notranjost pravljičnega gradu. Najbolj mi je bila všeč spalnica  Ludvika II. Postelja je bila zelo velika in  je imela zlato-modre zavese….. Popoldne pa smo nekateri odšli še z gorsko železnico in nato še z gondolo na najvišji hrib v Nemčiji – Zugspitze. Od tu so se lepo videli hribi v Italiji, Avstriji in Švici. Gor smo se tudi malo pokepali z snegom. Zvečer smo vsi utrujeni takoj zaspali.

Zadnji dan smo si ogledali še tretji Ludvikov dvorec Lindenhof, ki ga je imel najraje in  tam se je tudi največ zdrževal. Ta grad je bil tudi meni najbolj všeč, ker je bil majhen, imel pa je čudovit vrt z vodnimi fontanami.

Po ogledu gradu smo se odpeljali naprej do cerkve v Wiesu, najlepše  cerkve v Nemčiji. Po ogledu cerkve in zelo velikem sladoledu smo odšli skozi Oberammergau, ki je svetovno znan po pasijonskih igrah. Po krajšem postanku smo se odpeljali v bližnji Ettal in si ogledali mogočen benediktinski samostan s cerkvijo. Tukajšnji menihi še danes izdelujejo zdravilne zeliščne likerje po starodavnih receptih. Ko smo si vse ogledali smo se odpravili proti Sloveniji. V Ljubljano smo prispeli ob 21:30. Ta izlet mi je bil zelo všeč, izvedela sem veliko novega o Ludviku II. Bavarskem in njegovih dvorcih, ki so bili zelo lepi. Ta izlet priporočam tudi vam in upam, da bom še kdaj doživela tako lep izlet.

Lea Prijatelj, 6. razred

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

cerkev_sv_nikolaja_v_budni_vasi.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.