Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

200064
200064
PRAZNIK KRAJEVNE SKUPNOSTI ŠENTJANŽ 2021

Krajevna skupnost Šentjanž vsako leto praznuje svoj praznik v spomin na boj Milana Majcna in Jančija Mevžlja v Murncah. V letu 2021 je bilo praznovanje še bolj veličastno, saj smo obeleževali 80. obletnico boja v Murcah. Prireditev je bila izvedena na prostem pred Osnovno šolo Milana Majcna Šentjanž, ker so ukrepi za zajezitev epidemije narekovali, da prireditev s tako veliko obiskovalci v zaprtem prostoru ne bi bila odgovorno dejanje. Slavnostni govornik na prireditvi je bil prvi predsednik republike Slovenije Milan Kučan. Navzoče je nagovoril tudi predsednik krajevne skupnosti Šentjanž Boštjan Repovž, ki je povzel, kaj vse je bilo v minulem letu v naši krajevni skupnosti postorjenega ter skupaj z županom podelil priznanje KS Šentjanž za leto 2021. Prejela ga je krajevna organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Šentjanž, ki je med delujočimi društvi v KS Šentjanž nedvomno med najbolj prepoznavnimi. Organizacija ima danes 38 članov. Za svoje osnovno poslanstvo si je zadala urejanje spomenikov in spominskih obeležij, pomnikov 2. svetovne vojne v naši krajevni skupnosti in to poslanstvo vsa ta leta zgledno izpolnjuje. Poleg skrbi za urejene pomnike NOB v naši krajevni skupnosti pa je ena od poglavitnih nalog KO ZB za vrednote NOB Šentjanž nedvomno ohranjanje spomina na dogajanje v času 2. svetovne vojne in skrb za izobraževanje naših zanamcev o tem, kakšno žrtev so darovali naši pradedki in prababice za to, da danes živimo v svobodni državi in govorimo slovenski jezik.

Po podelitvi priznanja KS Šentjanž je podžupan Občine Sevnica Janez Kukec v družbi župana Srečka Ocvirka, ki je navzoče na prireditvi tudi nagovoril, predsednici TD Šentjanž simbolično predal regijsko priznanje za najbolj urejen izletniški kraj v Posavju. Na prireditvi sta navzoče nagovorili še Vanda Gorenjc, predsednica krajevne organizacija Združenja borcev za vrednote NOB Šentjanž, ter Rezi Repovž, predsednica KO-DIS Šentjanž.

V oblikovanju spremljevalnega kulturnega programa so sodelovali članice in člani KD Godba Sevnica, učenke in učenci OŠ Milana Majcna Šentjanž, Marija Bajt in ženski pevski zbor Kombinatke. Zveza borcev za vrednote NOB Sevnica in Šentjanž sta ob 80-letnici smrti Milana Majcna in Jančija Mevžlja skupaj izdali brošuro, ki jo je pod naslovom Šentjanž 1941-2021 in s podnaslovom Nemirna Mirnska dolina in Posavje uredil Milan Gorjanc. Spominu na žrtve druge svetovne vojne so se poklonile tudi borčevske organizacije s svojimi praporščaki ter 1. spominski dolenjski partizanski bataljon. Prireditev je povezovala Jožica Pelko.

Na oknih šole so si lahko navzoči ogledali razstavo del likovnega in literarnega natečaja »80-let je minilo, naj se nikoli ne ponovi!«. K sodelovanju so bili povabljeni učenci vseh šol v občini Sevnica ter OŠ Marjana Nemca Radeče, Podružnična šola Bučka in OŠ Mokronog. Ob tej priložnosti je bila z znatno podporo JSKD OI Sevnica in TD Šentjanž izdana tudi brošura z vsemi deli, ki so prispela na natečaj.

Petra Majcen

 

Foto: Smilja Radi, Posavski obzornik

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

vinograd-jeseni.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.