Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

Priznanje KS Sentjanz Ivanu Zidarju 9
Priznanje KS Sentjanz Ivanu Zidarju 9
PRIZNANJE KRAJEVNE SKUPNOSTI ŠENTJANŽ ZA LETO 2020 PREJEL ALOJZ ZIDAR

Zaradi epidemiološke situacije je bila letos prireditev ob krajevnem prazniku žal odpovedana. Tako so se v petek, 23. 10. 2020 predstavniki krajevne skupnosti s predsednikom Boštjanom Repovžem in županom Srečkom Ocvirkom odpravili na Kal in letošnjemu dobitniku priznanja Krajevne skupnosti Šentjanž Alojzu Zidarju izročili priznanje. V opisu so zapisali naslednje:

LOJZE ZIDAR

je človek z velikim srcem. Čeprav ni več rosno mlad še vedno rad priskoči na pomoč sosedom, skrbi za svojo hudo bolno ženo in opravlja težka dela na kmetiji. Svojo družino je preživljal kot dolgoletni delavec vodovodne skupnosti Novo mesto in z delom na kmetiji.

Med svojim 35- letnim stažem ključarja na podružnični cerkvi na Kalu je sodeloval pri vseh delih pri obnovi cerkve. Sodeloval je pri obnovi ostrešja in strehe. Pri izdelavi fasade je sam z nekaj sovaščani odstranil stari omet. Pri obnovi notranjosti cerkve se je velikokrat sestajal s predstavniki spomeniškega varstva, z gospodom župnikom in raznimi izvajalci del in tako poskrbel, da je obnova stekla po načrtih. Danes ob priložnosti rad odpre vrata lepo obnovljene cerkve in jo razkaže mimoidočim.

Da je izjemno delaven krajan dokazuje tudi s tem, da večkrat na leto pokosi travo in vsako leto ob žegnanju popravi lokalno cesto do nje. Vse samoiniciativno in brez samohvale.

Kljub težkemu življenju, saj že deseto leto skrbi za svojo nepokretno ženo, najde čas in poskrbi za lepo urejeno okolico nekdanje kalske šole, popravi vrata, ki jih je že dodobra načel zob časa ter na dotrajanih oknih zamenja razbito steklo. Njegova večna skrb je tudi zamenjava strešne kritine, ki jo uničijo vremenske neprilike.

Lojze Zidar je skromen, a velik človek. Nikoli se ne izpostavlja, a je nepogrešljiv in vedno na razpolago, ko se popotnik odpravi na Kal in si želi stik z domačini. Odpre vrata stare šole in si že od nekdaj želi, da bi jo na kakršenkoli način zopet oživili ter ponosno razkaže cerkev. Lojze Zidar je po duši in srcu Kalan. Skrb za cerkev in staro šolo ter posluh za sočloveka je samoumeven del njegovega življenja.

Zaradi vsega navedenega in v zahvalo za vse dosedanje delo in poslanstvo Krajevna skupnost Šentjanž gospodu Lojzetu Zidarju podeljuje priznanje za leto 2020.

Iskrene čestitke!

Foto: Smilja Radi

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spominsko_obelezje_v_murncah.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.