Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

1
1
Strokovna ekskurzija Društva vinogradnikov Šentjanž

V soboto 14. decembra smo se člani društva vinogradnikov Šentjanž odpeljali v povsem zasedem avtobusu na strokovno ekskurzijo po naši bližnji okolici, v kateri smo lahko spoznavali izjemne ponudnike, ki temeljijo na spoštovanju dela prednikov, naravnih danosti in zahtevam sodobnega časa.
Jutranji obisk na kmetiji Gnidica je presenetil naše člane, saj so gostitelja Jožeta večina poznali kot nekoč prijaznega dimnikarja, danes pa se ponaša z izjemno ponudbo kruha in predelave mesa, katerega smo lahko do polne mere tudi okušali. Jože si je za predelavo in tudi užitek, omislil prašiče mangulica, na katere je pogled je zares zabaven.
Kot dober gostitelj nam je razkazal delovne prostore s pečjo na drva, v kateri pečejo kruh na tradicionalen način.
V prijazen sončen dan smo bili pospremljeni z okusno potico in harmoniko, ob kateri smo lahko tudi zapeli.
Naslednji ogled smo si privoščili v Gen-i, kjer smo imeli predstavitev delovanja nuklearne elektrarne in delovanje sistema električnega omrežja v Sloveniji nasploh. Nekateri so se v samem ogledu zelo našli, ostali pa so lahko raziskovali tudi po svoje.
Čudovit sončen dan nam je nudil prekrasen pogled vse do Kamniških Alp, ko smo se skozi idilične vasi vozili proti Pleterjam.
Idi pa vidi, je znan rek, s katerim bi lahko opisala to, kar smo doživeli v Pleterjah ob sprejemu našega prijatelja Jožeta Simončiča, na čigar povabilo, da ga obiščemo v kartuziji, je bila zasnovan celoten program.
Vse videno, predvsem pa vodena degustacija, ob kateri nam je veliki poznavalec vin, enolog v kartuzijski kleti in še bi lahko naštevala nazive, ki jih nosi spoštovani Jože, nas je povsem očarala. S svojo mirnostjo, izbranimi vini in besedami, nam je v dokaj kratkem času povedal zelo veliko.
Ko smo zapuščali Pleterje, je zdelo, da ne rabimo ničesar več. S prijetnimi občutki, še vedno v soncu smo se, ne da bi prav vedeli, kaj lahko pričakujemo, odpravili enemu največjih vinogradnikov in vinarjev Dolenjske, Jerneju Žarnu.
Sprejel nas je na, do potankosti urejenemu gospodarstvu, ki ga obdaja 90.000 trt.
Ogled najsodobnejše tehnologije za obdelavo vinogradov, predelavo grozdja, kletarjenja in stekleničenja nam je jemalo dih.
Veseli smo, da lahko kaj takega vidimo tudi na Dolenjskem.
Ob topli malici in degustaciji sedmih vin, smo udobno nameščeni v degustacijski dvorani počasi zaključili dan, katerega sta popestrila mlada harmonikaša, sinova Lidije in Jerneja Žarna.
Ob koncu sem se gostitelju, kot predsednica zahvalila za izjemno visok nivo predstavitve, h kateremu pa smo prispevali tudi sami, saj smo z pozornim poslušanjem dokazovali vse spoštovanje do njihove ponudbe.
Vsem članom društva želim, da bi čas, ki je namenjen lepim željam, prijaznim srečanjem in novim načrtom preživeli tako, da se jih bodo radi spominjali.
Upam, da je bila tudi ta ekskurzija dober doprinos k temu.
Renata Kuhar

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

pogled_iz_zvonika.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.