Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

DVS
DVS
ŽLAHTNOST DRUŠTVA VINOGRADNIKOV ŠENTJANŽ

Jesen je čas, ko se narava počasi umirja, vinogradniki in vinogradnice z veseljem preizkušajo pridelek tekočega leta ter se spominjajo prijetnih pripetij vinogradniških opravil. Za Društvo vinogradnikov Šentjanž pa je bila prva sobota v novembru prav posebna, saj smo obeleževali 20. obletnico delovanja društva. Leta 1997 je ustanavljanje takšnega društva pomenilo veliko poguma in vizije, a peščica zagnanih mož se novih izzivov ni ustrašila. S svojo vztrajnostjo in motivacijo so pričeli s pisanjem in soustvarjanjem kronike našega društva.

Renata Kuhar, predsednica društva, je na slavnostni seji izpostavila najpomembnejše dosedanje dosežke: lasten hram, s katerim društvo prisostvuje na različnih prireditvah, zasaditev društvenega vinograda, ki služi kot učni prostor, ker pa nam ni mar za zgodovino naših zanamcev, pa si za uspeh štejemo tudi obnovitev nekaterih vinogradniških pripomočkov. Nenehno izobraževanje in nesebična delitev znanja članov društva pa sta obrodila sadove, kar dokazujejo zavidljivi rezultati na ocenjevanjih znotraj Zveze društev vinogradnikov Dolenjske in zunaj nje. Čeprav je večina članov še vedno zvesta pridelavi dolenjskega posebneža – cvička, pa v zbirki pridelanih vin ne manjkajo niti sortna in predikatna vina. Ambicij znotraj društva skorajda ne zmanjka in lahko se pohvalimo s pridelavo lastne penine, ki so jo lahko gostje slavnostne prireditve tudi poizkusili, tokrat penino iz grozdja društvenega vinograda, ki jo donegoval ambasador cvička Stane Erman.

Ponosni smo, da v društvu aktivno deluje 160 članov vseh generacij in nekateri izmed njih so s svojim delovanjem pustili sledi. Podeljene so bile zahvale za sodelovanje, podporo, predano delo in dolgoletno predano delo. Prav tako smo se zahvalili vsem dosedanjim predsednikom, ki so vsak na svoj način uspešno krmarili barko, da je društvo lahko doseglo slavnostni jubilej. Poseben kamenček v mozaik delovanja društva pa so dodali Milan Sotlar, Igor Jevševar, Stane Erman, Rudi Bec, Marta in Brane Karlič, ki so prejeli zahvalo za poseben doprinos in cepič potomke najstarejše trte z Lenta, modre kavčine.

Uspehe sta opazila tudi predsednik ZDVD Miran Jurak, ki je dejal, da smo eno izmed najuspešnejših društev znotraj zveze, medtem ko je cvičkova princesa Dragica Ribič poudarila, da je lepo, da znotraj društva delujejo tudi mladi, zato se nam za nadaljnje delovanje ni potrebno bati.

Tudi ostali gostje in predstavniki 16 vinogradniških društev, ki so prisostvovali na seji, so nam čestitali za prehojeno 20-letno pot in nam zaželeli lepe misli za prihodnost. Program slavnostne prireditve so s svojim pevskim nastopom obogatili Pevci Društva vinogradnikov Šentjanž in citrarka Neža Simončič. Po zaključeni seji je sledila pogostitev in kratko druženje, ki smo ga nadaljevali v Športni dvorani Šentjanž. Prisluhnili smo melodijam Hišnega ansambla Avsenika, prav tako pa nas je nagovoril tudi kralj cvička Gregor Štembergar. Po koncu koncerta smo lahko nazdravili z dolenjskim posebnežem in se okrepčali z dobrotami, ki so jih spekle članice društva.

Hvala vsem, da smo lahko tako veličastno praznovali naš jubilej in boste z nami poskušali uresničevati načrte v tretjem desetletju.

Vesna Perko

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

cerkev_sv_nikolaja_v_budni_vasi.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.