Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

received 517197199800751
received 517197199800751
ČISTILNA AKCIJA 2022

Kot že tradicionalno vrsto let smo se tudi letošnjo pomlad, tisti, ki nam je mar za okolje, odpravili na čistilno akcijo. Tudi letošnje leto je akcijo koordiniralo in organiziralo Turistično društvo Šentjanž, ki je konec marca z letaki obvestilo gospodinjstva o poteku akcije. Letošnje leto smo potek zasnovali malo drugače kot prejšnjih nekaj let in sicer smo posamezne ustaljene relacije porazdelili med svetnike KS Šentjanž, ki so na posamezni relaciji organizirali čiščenje. Prijazno se je odzvalo tudi nekaj društev (PGD Šentjanž, PGD Veliki Cirnik, Društvo vinogradnikov Šentjanž), ki so tudi letos, po konceptu preteklih let, očistili svojo ustaljeno relacijo. Kot lahko ugotavljamo je najbolj z odpadki obremenjena relacija Krmelj – Brunk, kjer je bilo pobranih tudi največ smeti. Pri delu je bilo odkritih tudi nekaj divjih odlagališč. Udeleženci obljubljajo, da bodo skušali nekaj teh preko leta tudi počistiti. Največji delež odpadkov predstavljajo cigaretne škatlice, pločevinke in plastenke, iz narave pa je bilo odstranjenih tudi nekaj odvrženih avtomobilskih pnevmatik, salonitnih cevi in veliko folije, ki se uporablja pri baliranju. Zanimiv je bil tudi pojav na relaciji Primštal – Kal, kjer ni bilo ovinka, kjer ne bi ob zaščitni ograji ob cesti našteli tudi do 30 praznih pločevink na enem mestu. Le kaj razmišlja osebek ali več njih, ki to nemarno vrže skozi okno avtomobila na poti domov? Razmišljali smo o namestitvi kamer, ki bi storilca, ki to na tej relaciji, kjer se prevažajo pretežno domačini, počne že vrsto let, razkrile. Na tem mestu bi radi pozvali tudi kmetovalce, ki pri baliranju uporabljajo plastično folijo, da le-to po uporabi ne pustijo zavrženo v naravi, ampak jo iz nje ustrezno odstranijo in predajo na center za zbiranje odpadkov. Se spomnite tiste zgodbe o mikroplastiki, o kateri smo pisali že tudi v našem časopisu? Preberite si jo še enkrat.

Akcije se je udeležilo skupaj 85 posameznikov in učenke, učenci ter učiteljice in učitelji naše šole. Nabrali smo 6500 L smeti in jih tako ustrezno izločili iz narave in prispevali kapljico k reševanju svetovne problematike. Tudi letos nam je Komunala Sevnica cel teden pustila na razpolago kontejner, ki je stal pri šoli in v katerega smo lahko odlagali pobrane smeti. Zahvala gre tudi Turistični zvezi Občine Sevnica, ki je prispevala vreče, ki smo jih razdelili med zainteresirane posameznike.

Hvala vsem, ki ste v akciji sodelovali, osveščali najmlajše in očistili mati Zemljo vsaj kanček nesnage, ki jo bremeni. Vsem tistim, ki brezvestno mečete odpadke v naravo pa polagamo na srce… Zamislite se nad sabo in naj vas bo pošteno sram, četudi mislite, da ste anonimni. Vsake smeti so podpisane in tako tudi vaše.

Petra Majcen

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

sentjanz_center.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.