Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

Pohod_po_poteh_Milana_Majcna
Pohod_po_poteh_Milana_Majcna
Drugi pohod po poteh Milana Majcna

 V sklopu praznovanja krajevnega praznika je tudi letos TD Šentjanž organiziralo že drugi pohod po poteh Milana Majcna. Letos je pohod sovpadal s praznovanjem 70-letnice junaškega boja Milana Majcna in Jančija Mevžlja ter upora domačinov proti okupatorju. Pohoda se je udeležilo lepo število pohodnikov iz domala vse Slovenije. 70 nas je bilo. Tako kot na vseh naših pohodih, nas je tudi letos razveseljeval s svojim žarom naš najstarejši pohodnik in častni član TD Šentjanž,  gospod Bebar Franc.

Izpred spomenika smo štartali ob 10. uri in se podali skozi zaselek Češnjice mimo pokopališča do Birne vasi, Koluderja, mimo mejnega kamna v Hinjah in po dolini reke Hinje do Streharjevih. Tu se je naša pot začela strmo vzpenjati in ob 13. uri smo prispeli na spominsko slovesnost. Častni krajan, zgodovinar, Janez Kos je v svojem izčrpnem govoru povzel zgodovinska dejstva in poudaril pomembnost upora naših rojakov leta 1941 ter težke trenutke izgnancev, ki so morali takrat zapustiti svoje domove in oditi v izgnanstvo. Ob tej priložnosti je izšel tudi zbornik z naslovom »Šentjanž v vihri vojne leta 1941- 45«, ki ga je tudi napisal gospod Janez Kos. Velika množica prisotnih na slovesnosti je dokazala, da spomin na pretekle čase izpred 70 let še ni izpuhtel in je še kako živ ter vreden ohranjanja.

Vsak pohodnik dobil nekaj prigrizkov in napitkov na sami poti in na zaključku še malico.

Vzdušje je bilo prijetno, od pohodnikov smo prejeli superlative in obljubo, da se naslednje leto zopet vrnejo.

Veliko pohvalo izrekamo krajanom Birne vasi, Hinj, družini Strehar in gostilni Repovž, ki so nas podprli, da je prireditev uspela tako kot je.

Več o trasi pohoda >>>

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

sentjanz_iz_zraka.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.