Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

022
022
Teden sonaravnega izobraževanja in ustvarjanja v pragozdu Tk pav

Zadnji teden v septembru se je v Šentjanžu veliko dogajalo. V sklopu priprav na Šentjanško tržnico in otvoritev razstave del ArtEko Šentjanž 2018, so se od ponedeljka do petka v pragozdu Tk Pav in na okoliških travnikih v organizaciji Turističnega društva Šentjanž v popoldanskem času družili mladi in malo manj mladi. V ponedeljek popoldan jih je obiskal Anton Komat in jih popeljal po rudarski tematski poti Tk Pav. Na sprehodu med gozdnimi okni so spoznavali skrivnosti gozda in neokrnjene narave. V učilnici na prostem pri Črni mlaki jih je popeljal v zgodbo nizkega in visokega barja ter jih spoznal s šotnim mahom. Udeleženci so si bili enotni, da je za njimi izjemno zanimiv in poučen sprehod s strokovnjakom, ki ga ne bodo pozabili. V naslednjih dneh so popoldnevi minili v duhu nastajanja učilnice na prostem, kjer so moči združili mladi in starejši prostovoljci, ki so bili odlični mentorji. Druga skupina malo mlajših udeležencev tedenskega dogajanja je izdelovala hotel za žuželke, ki bo od sedaj naprej krasil obrobje Repovževega sadovnjaka. Kreativnost je v mladih vzbudila umetnica Jerca Šantej, s pomočjo katere je hotel za žuželke zasijal v vsej svoji pestri barvni paleti. Ob hotelu za žuželke so dom postavili še ježevi družini, ki komaj čaka svoje stanovalce. Četrtkovo popoldne smo namenili spoznavanju invazivnih rastlin. Tudi v Šentjanžu svoje domovanje širi pelinolistna ambrozija, rast katere skušamo z vsakoletnimi akcijami čim bolj omejiti. Na presenečenje vseh smo zelo hitro našli tudi japonski dresnik, ki je rastel kar na vrtu stanovanjske hiše. Nanj smo opozorili lastnika zemljišča, ki rastline in njene grožnje sploh ni poznal.

Zanimivi tedenski popoldnevi so minevali kot za stavo in že je bil tu petek, ki je minil v duhu priprave na sobotni zaključek in predstavitev celotedenskega dogajanja v nedeljo na Šentjanški tržnici.

Nedvomno je za mladimi udeleženci in starejšimi mentorji izredno zanimiva, poučna in predvsem nepozabna izkušnja. Letos je bila izpeljana prvič in ni bojazni, da je ne bi ponovili.

Petra Majcen

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spomenik_sredi_sentjanza.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.