Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

AC 240
AC 240
Pod streho že osmi ArtAko Šentjanž

Minulo soboto zvečer se je v prijetni družbi ljudi, ki dobro mislijo in ob glasbeni spremljavi saksofonista Andreja Fona končal ArtEko Šentjanž 2018, ki je tudi letos potekal v organizaciji Turističnega društva Šentjanž in Zavoda MUK Qra iz Sevnice. Umetniki so od srede do sobote ustvarjali na domačiji Felicijan v Peklu pri Šentjanžu. Kljub na trenutke vlažnemu vremenu, so si bili tudi tokrat enotni, da če je to pekel, jih nebesa niti malo ne zanimajo. Pod umetniškim vodstvom Jerce Šantej iz Sevnice so ustvarjali Ana Žerjal iz Kopra, Tomaž Dernovšek – Vinči iz Hotiča pri Litiji, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Marko Kovačič iz Ljubljane, Jože Šubic iz Maribora, Toni Vučajnk iz Dobove, Judith in Tone Zgonec ter Matic Svažič iz Sevnice. Celotno dogajanje je z eko vidika podkrepil in vse dni spremljal okoljevarstvenik in publicist Anton Komat.

Rdeča nit letošnjega ArtEko dogodka je bila plastika. Umetniki so jo uporabljali kot material za ustvarjanje, jo na ta način reciklirali ter jo upodabljali na slikah in fotografijah. Kako očitno je duh plastike človeštvu ušel iz steklenice sta na sklepnem sobotnem dogodku opozorila tudi Anton Komat in poslanka v državnem zboru Violeta Tomič, ki je bila tudi ena od glavnih snovalk priporočila vladi za prepoved uporabe plastičnih vrečk, kozarcev, krožnikov in drugih posod za enkratno pakiranje hrane in pijače ter plastičnega pribora in mikroplastike. Zaradi plastike umre letno ogromno živali in vztrajno narašča število ogroženih živalskih vrst. V oceanih plavajo otoki plastike. Plastika je dnevno na naših jedilnikih. Zadnji čas je, če ni že malo pozno, da prav vsak izmed nas spozna, da nas bo plastika zadušila in da kar se da omejimo uporabo plastičnih produktov s kratko dobo uporabnosti. Na to so želeli preko svojih edinstvenih del opozoriti tudi udeleženci letošnjega ArtEka Šentjanž.

Ob izviru stoletne vode, ki na žalost zaradi krutega posega človeka v naravo to več ni, se je tako zgodil še en nepozaben eko-umetniški dogodek, ki je bil letošnje leto že drugi. Med 20. in 24. junijem je namreč na Gradu Podsreda potekal ArtEko Kozjansko 2018, ki je bienalni dogodek in je bil letošnje leto drugi po vrsti. Tako lahko od leta 2011 ponosno naštejemo že deset ArtEko dogodkov, ki obiskovalca v nobenem primeru ne pustijo ravnodušnega. Če ste tokratno dogajanje zamudili, vas zadnjo nedeljo v septembru najlepše vabimo na Šentjanško tržnico, kjer bodo ArtEko stvaritve na ogled na in v okolici Repovževe štale.

Petra Majcen

Fotografije: Judith Zgonec, video: Matic Svažič.

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

sentjanz_center_sever.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.