Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

10418156 726328134091200 6977008404095891612 n
10418156 726328134091200 6977008404095891612 n
ArtEko Šentjanž 2014 v Peklu

Druženje osmih slikarjev ArtEko Šentjanž 2014 je letos potekalo pod streho Felicijanove domačije v Peklu. Preživeli smo štiri nepozabne dni in noči ter se družili z umetniki, ki so ustvarjali v neokrnjeni naravi v objemu potoka Pekel in Mrzli graben, v neposredni bližini izvira stoletne vode. Letošnja slikarska kolonija se je dogajala od 25. – 29. junija v organizaciji Turističnega društva Šentjanž, Zavoda Qra iz Sevnice in Turistične zveze Občine Sevnica. Pri nas so ustvarjali Jože Šubic iz Maribora, Vladimir Leben in Ljubljane, Mojca Marija Vilar iz Domžal, Ana Žerjal iz Nove Gorice, Vesna Davidovič in Toni Vučajnk iz Dobove, Matic Svažič iz Sevnice in kot umetniška vodja ter soorganizatorka z Zavodom Qra Jerca Šantej iz Sevnice. Rdeča nit tudi letošnjega ArtEka je bila, kot se za »eko art« spodobi, ustvarjalna reciklaža. Ves čas se je v družbi umetnikov mudil tudi publicist in okoljevarstvenik Anton Komat, ki je na zaključku ustvarjalnega kolegija opozoril na to, kako dragocena zaenkrat javna dobrina je voda in kako pomembno je, da se tega zavedamo vsak dan, vsak trenutek v boju proti privatizaciji vodnih virov. V času druženja umetnikov v pekelski dolini so nastali čudoviti izdelki, ki so bili zaznamovani z navdihom čudovitega okolja, v katerem so imeli ustvarjalci priložnost bivati in ustvarjati. Zaključek druženja je bil čaroben in nepozaben. Obiskalo ga je veliko naših sokrajanov in obiskovalcev od drugod. Izdelki so bili razstavljeni na dvorišču in v okolici Felicijanove domačije, na platnu se je odvijala projekcija fotografij Tonija Vučajnka in filmski zapis štiridnevnega dogajanja v režiji Matica Švažiča. Glasba Petra Dirnbeka, Zorana Koširja in Matije Vidmarja pa je večeru dodala piko za konec in veselo pričakovanje do naslednjega snidenja, ki bo že zadnjo nedeljo v septembru v sklopu Šentjanške tržnice in potem 16. oktobra v Mosconovi galeriji na Gradu Sevnica.

Posebna zahvala na tem mestu velja družini Felicijan, ki je nam, organizatorjem in umetnikom odprla vrata na stežaj. V sklopu dvodnevne ustvarjalne delavnice za vsakogar, ki smo jo poimenovali ReKreacija in je potekala 21. in 22. junija 2014 na domačiji Felicijanovih, smo v duhu ustvarjalne reciklaže, naredili Felicijanov dom še bolj domač. Poiskali smo stare neuporabne predmete, ki smo jim vdahnili novo dušo in vlogo. Tako smo se družini tudi na nek način zahvalili za vso domačnost in prijazen sprejem.
ArtEko Šentjanž 2015, prihajamo…
Petra Majcen

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

spomenik_sredi_sentjanza.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.