Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

slika 1
slika 1
Vaščani in gasilci PGD Veliki Cirnik kupili defibrilator

Pri odraslih je vzrok nenadne smrti najpogosteje srce – srčni zastoj. V Sloveniji naj bi bilo 5,5 primerov na dan. Od tega 95% ljudi umre pred prihodom v bolnišnico. Tako velika umrljivost je posledica občutljivosti možganov in srca na pomanjkanje kisika, saj kri med srčnim zastojem ne kroži po žilah in tako ne oskrbuje srca in možganov. Preživetje je tako odvisno od čimprejšnje povrnitve krvnega obtoka. K sreči je znanost že tako napredovala, da je omogočila izdelavo t.i. avtomatskih defibrilatorjev (AED), ki ga za razliko od profesionalnih defibrilatorjev v primeru potrebe lahko uporabi tudi laik. 

Na nekaterih javnih mestih v okolici je že moč opaziti takšne naprave vendar, ko rešujemo življenje in štejejo minute, so od nas še vedno preveč oddaljeni. Na področju, ki ga pokriva PGD Veliki Cirnik pa žal take naprave nismo imeli. V preteklih letih smo na vasi in okolici že imeli tragične primere srčnega zastoja. To pa je tudi razlog, da smo se, tako gasilci kot ostali vaščani odločili, da smo izvedi humanitarno akcijo in sami zbrali denar za nakup.

Veliko zaslugo, da je defibrilator danes že na Velikem Cirniku imata Andreja Krnc Zupančič in Robi Dragan. Andreja je namreč s svojo obljubo, da bo sama prispevala polovico sredstev sprožila akcijo. Predsednik PGD Veliki Cirnik, Robi Dragan pa je organiziral nakup. Po vasi se je pobiralo prostovoljne prispevke, nekaj pa sta prispevali tudi KS Šentjanž in občina Sevnica. Za ves prispevan denar se vaščani iskreno zahvaljujemo. Posebno pa smo hvaležni največji donatorki Andreji Krnc Zupančič.

Tako smo po približno treh mesecih na Velikem Cirniku dobili defibrilator, ki smo ga na namestili na bivšo trgovino pri Remarjevih, ki se nahaja blizu središča vasi. V petek, 23.3.2018 pa smo organizirali usposabljanje za pravilno uporabo defibrilatorja. Za hiter odziv se zahvaljujemo ZD Sevnica, ki je poslal kar tri medicinske sestre, ki so nas naučile pravilnega postopanja v primeru zastoja srca. Na usposabljanju se je zbralo 42 vaščanov in gasilcev, kjer smo se seznanili z uporabo defibrilatorja ter na lutkah tudi praktično povadili oživljanje. Ob zaključku smo smo se dogovorili, da bomo vsako leto še v večjem številu prišli na obnovitev znanja uporabe.

Zaradi kratkega dne nismo organizirali slovesnega prevzema, defibrilator smo ob usposabljanju predali v uporabo, kar sta naredila Andreja Krnc Zupančič in Robi Dragan.

PGD Veliki Cirnik

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

puslc_dolensjke.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.