Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

2
2
Šentjanški jurjevalci peli pred polnočnico

V župniji Šentjanž vsako leto tradicionalno pred polnočnico poteka kratek koncert domačih pevskih skupin. Letošnje leto je ta čast doletela Šentjanške jurjevalce. Skupina goji ljudski način prepevanja slovenskih, pretežno ljudskih, pesmi. Sestavlja jo osem moških pevcev v zrelih letih. Ime si je skupina nadela po domačem kraju in po starodavnem ljudskem običaju – jurjevanju, zaradi katerega je skupina pravzaprav pričela delovati.

Pevci že leta, celo noč ob prazniku sv. Jurija, obiskujejo domove sovaščanov, zapojejo priložnostno pesem in želijo hišnemu gospodarju vse dobro, posebej še dobro letino. Za dobre želje so jurjevalci tudi nagrajeni, saj jim gospodinje pripravijo razne dobrote. Pevska skupina je v Šentjanžu pričela obujati tudi nekatere druge stare ljudske običaje, če so le vsaj delno povezani s prepevanjem. Ista skupina pevcev prepeva tudi za potrebe Društva vinogradnikov Šentjanž, saj je kar nekaj njenih članov aktivnih vinogradnikov.

Letošnji program so sestavljale štiri božične pesmi v priredbi g. Jožeta Koresa. Koncert se je začel z umirjeno pesmijo Prečudna je nocojšnja noč, v nadaljevanju pa so pevci predstavili še Nocoj ne morem spati, Pastirčeki na paši, za konec pa še pesem Jožef prileten mož. Program je povezovala ga. Jožica Pelko, ki je vsako pesem predstavila z nekaj verzi. Ta kratek koncert je bil lep uvod v polnočnico v polni farni cerkvi, ki jo je kot že vrsto let vodil župnik Janez Cevec.

M.S.

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

cerkev_sv_nikolaja_v_budni_vasi.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.