Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

dscn0813
dscn0813
Teden sonaravnega izobraževanja in ustvarjanja v pragozdu Tk pav 2019

Zadnji teden v septembru se je v Šentjanžu veliko dogajalo. V sklopu priprav na Šentjanško tržnico in otvoritev razstave del ArtEko Šentjanž 2019, so se od ponedeljka do petka v pragozdu Tk Pav in na okoliških travnikih v organizaciji Turističnega društva Šentjanž v popoldanskem času družili mladi in malo manj mladi. Dogajanja se je udeležilo 15 znanja željnih mladih.
V ponedeljek popoldan sta udeležence Cveta Jazbec in profesorica zgodovine Slavica Dežman popeljali po rudarski tematski poti Tk pav in jim predstavile zgodovinska dejstva o nekdanjem dnevnem kopu.
Drugi dan jih je ob 15. uri na zbirnem mestu v Šentjanžu pričakal okoljevarstvenik in publicist Anton Komat in jih popeljal na spoznavanje naravnih danosti na poti. Vprašanj je bilo toliko, da je časa zmanjkalo in udeležence je pričela priganjati tema. Na sprehodu med gozdnimi okni so spoznavali skrivnosti gozda in neokrnjene narave. V učilnici na prostem pri Črni mlaki jih je popeljal v zgodbo nizkega in visokega barja ter jih spoznal s šotnim mahom. Udeleženci so si bili enotni, da je za njimi izjemno zanimiv in poučen sprehod s strokovnjakom, ki ga ne bodo pozabili.
V naslednjih dneh so popoldnevi minili v duhu nastajanja učilnice na prostem, kjer so moči združili mladi in starejši prostovoljci, ki so bili odlični mentorji. Druga skupina malo mlajših udeležencev tedenskega dogajanja je obnavljala in dopolnila hotel za žuželke. V svet kreativnega učenja jih je popeljala slikarka Jerca Šantej. Ob hotelu za žuželke so obnovili dom še ježevi družini.
Četrtkovo popoldne smo namenili spoznavanju invazivnih rastlin. Tudi v Šentjanžu svoje domovanje širi pelinolistna ambrozija, rast katere skušamo z vsakoletnimi akcijami čim bolj omejiti. Na presenečenje vseh smo zelo hitro našli tudi japonski dresnik. Kasneje so se starejši udeleženci podali še do nastajajočega gozdnega okna »VODA« in do tja postavili usmerjevalne tablice.
Zanimivi tedenski popoldnevi so minevali kot za stavo in že je bil tu petek, ki je minil v duhu priprave na sobotni zaključek in predstavitev celotedenskega dogajanja v nedeljo na Šentjanški tržnici.
Nedvomno je za mladimi udeleženci in starejšimi mentorji spet izredno zanimiva, poučna in predvsem nepozabna izkušnja.

Šentjanž, 30.9.2019
Zapisala: Petra Majcen

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

vinograd-jeseni.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.