Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

Prevzem novega vozila, Boštjan Repovž, Jože Lazar, Vincenc Knez in Simon Šmit, 15.6.2016 (foto: Boštjan Repovž)
Prevzem novega vozila, Boštjan Repovž, Jože Lazar, Vincenc Knez in Simon Šmit, 15.6.2016 (foto: Boštjan Repovž)
Prevzem novega vozila PGD Šentjanž

Prostovoljno gasilsko društvo Šentjanž deluje že 109 let, kar pomeni, da naslednje leto praznujemo že 110-letnico delovanja. To je častitljiva obletnica in obletnica vredna praznovanja. Vsa minula leta so nam dala modrosti in voljo do poslanstva, ki ga opravljamo. Srečo imamo, da je intervencij sorazmerno malo. Da je temu res tako, sem pregledal intervencije zadnjih desetih letih in sem ugotovil, da jih je v povprečju le med 5 in 6 na leto. Zelo pomemben podatek pa je, da smo bili v vseh intervencijah pravočasni in uspešni. Poleg tega pa smo v 19 letih prepeljali preko tri milijone litrov pitne vode, s katero smo oskrbeli vsakogar v bližnji in daljni okolici, ki je to dobrino potreboval in je izrazil željo. Velikokrat smo bili deležni kritik v zvezi s predragim prevozom vode, mi pa smo se zavedali, da je cena več kot polovico manjša od uradnega cenika GZ Slovenije. To dejstvo se premalokrat poudari oziroma javno pove, saj nam tega ne dovoljuje naša skromnost, prostovoljnost ter predanost poslanstvu. Malce krivde prevzamem nase, a kljub temu lahko zatrdim, da delamo dobro, preudarno in okoliščinam primerni. 

V uporabi imamo kombi Peugeot Boxer 3.0, ki je zelo uporaben tako gasilcem kot tudi ostalim uporabnikom, ter gasilsko avto cisterno, ki je nepogrešljiva, saj na mesto uporabe pripelje 10 m3 pitne ali požarne vode. Glede na to, da leta 2017 praznujemo 110-letnico delovanja in da je obstoječa avto cisterna dotrajana, smo se odločili, da jo zamenjamo s sodobnejšo. Nova ima uradno naziv AC 17/75, kar pomeni, da ima na zalogi 7500 litrov vode in pretok črpalke 1700 litrov na minuto, kar zadošča našim potrebam. Nova AC 17/75 bo imela poleg omenjenega rezervoarja tudi dva navijaka z dolžino cevi 50 (cev dolžine 50 m in premera 25 mm) ter 120 m (cev z dolžino 120 m ter premerom 19 mm) s pripadajočima ročnikoma, štiri dihale aparate, agregat, lestve ter ostalo  opremo, ki jo narekujejo merila GZ Slovenije. Nova AC 17/75 bo stala približno 194.000 €. To je za naše društvo zelo velik zalogaj, vendar smo optimisti, kajti upanje in želja za novo pridobitev nam nikoli ne usahne, ker se zavedamo, da smo v okolju, kjer smo deležni spoštovanja, odobravanja, predvsem pa pomoči. To dejstvo preverjamo vsako leto, ko vas obiščemo s koledarji in smo vedno deležni spodbudnih besed, kot tudi  denarne pomoči. Vsa zbrana sredstva so namenjena samo posodabljanju opreme ter usposabljanju članov ter članic. Vsako leto sledimo vsem usposabljanjem, ki jih organizira GZ Sevnica in GZ Slovenije, zato lahko trdimo, da smo strokovno usposobljeni. 

Trenutno smo vsa zbrana sredstva namenili nabavi novega vozila SCANIA P360, 4x4 ter opločevinjenju nadgradnje. Za dokončanje in seveda za prevzem nam še kar precej manjka. Pomoč nam nudi KS Šentjanž, Občina Sevnica ter Gasilska zveza Sevnica. Preostanek (približno 50.000 evrov), ki je kar zajeten zalogaj za naše društvo, pa moramo zagotoviti sami. Zavedam se, da so časi hudi, zelo neugodni za našo investicijo, vedno so to izzivi in nove preizkušnje v katere verjamemo in smo prepričani v uspeh. Upam, da boste v naših prizadevanjih spoznali prednosti in seveda izzive, katere se moramo vsi zavedati in biti do njih odgovorni, saj gre za našo prihodnost. Ne želim vas prositi za določen znesek, vendar vas želim spodbuditi k razmišljanju, da nam priskočite, kot že mnogokrat, na pomoč s sredstvi, ki jih lahko namenite v dobrobit delovanju društva, ki deluje v korist nas vseh. Že vnaprej se vam zahvaljujem za vse prejete prostovoljne prispevke ali nakazila na TR št.: 6100 0001 3608 186, ki je odprt pri Delavski hranilnici v Sevnici.

Boštjan Repovž, predsednik  

Opločevinjenje gasilskega vozila (foto: Boštjan Repovž)

Opločevinjenje gasilskega vozila (foto: Boštjan Repovž)
 

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

razkosna_zelena_pokrajina._jpg.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.