Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

BIH2
BIH2
Junci z motorji po BIH in dalmaciji

Za nami je še zadnja, večdnevna klubska vožnja v tem letu. Zbralo se nas je devet članov, na pot pa smo se odpravili v četrtek, 6. septembra, ob 8. uri, izpred bara Medvedov brlog v Šentjanžu. Tudi tokratno traso je pripravil Janko in odločili smo se za ogled Konjic ─ Titovega bunkerja, ki se nahaja v neposredni bližini Konjica.

 Prvi dan nas je pot iz Šentjanža vodila mimo Zagreba, Gline in Dvora, kjer smo imeli nesrečno situacijo, saj je bil mejni prehod Dvor zaprt. Pot smo nadaljevali preko mejnega prehoda Hrvatska Kostanjevica, nazaj proti Dvoru in do narodnega parka Kozara, kjer smo naredili krajši postanek. Na Kozari smo si ogledali spomenik, ki je obeležje bitke na Kozari. Bitka se je začela 10. junija, in končala 15. julija 1942. Znana je po junaštvu in odločnosti borcev, ki so se borili proti številnejšemu in bolj oboroženemu sovražniku. V sedemindvajsetih dneh, kolikor je trajala bitka, je umrlo veliko borcev in civilnega prebivalstva. 

Iz Kozare smo se mimo Banje Luke odpeljali proti Jajcu, kjer smo prespali. Naslednje jutro smo se odpeljali proti Konjicu, da si ogledamo Titov bunker. V Konjicu smo pod vodstvom lokalnih vodičk zapeljali proti gori Zlator, kjer se na desnem bregu Neretve nahaja vhod v bunker. V spremstvu vodičke smo si ga ogledali. V strogi tajnosti so ga gradili od leta 1953 do leta 1979, gradnja pa naj bi stala 4,6 milijard $. V bunker bi se zatekel J.B. Tito v primeru atomskega napada skupaj s svojimi najbližjimi sodelavci. Če bi prišlo do napada, bi Tito s svojimi 350 sodelavci v bunkerju lahko bival 6 mesecev. V času gradnje so bili prisotni tudi izvajalci slovenskih podjetij. Bunker je bil opremljen z najsodobnejšo opremo, ki so jo pripeljali iz Amerike in od drugod. Leta 1992, ko se je v BIH začela vojna, je vojska JLA, ki je bila pod poveljstvom Srbov, želela bunker minirati. Namero je preprečil vojak, ki je v njem služboval 13 let. Danes je bunker veliko breme. Stroški vzdrževanja objekta, ki se razprostira na 6.500 kvadratnih metrih in je okoli 280 m pod površjem, so precej veliki. Po ogledu so v nas ostali različni občutki. 

Iz Konjica smo pot nadaljevali proti Mostarju, vendar  nam je tudi tokrat vreme malo zagodlo. Do Mostarja smo se vozili v dežju. Zaradi slabega vremena in časovne stiske si Mostarja nismo ogledali. Pohiteli smo proti Omišu, kjer smo v bližini imeli rezervirane apartmaje. V soboto zjutraj smo naredili načrt za naprej. Ker v soboto nismo nadaljevali poti proti domu, smo se odločili, da se povzpnemo na Biokovo. Dva člana, ki sta že bila na Biokovem pa sta se zapeljala po kanjonu Cetinje. Ko smo se vsi vrnili v apartmaje, je sledila priprava hrane in druženje. 

V nedeljo zjutraj smo kmalu zapustili naše apartmaje, saj nas je do doma čakala še približno 540 km dolga pot. Delno smo jo prevozili po avtocesti, delno po Jadranski magistrali. Tako smo poskrbeli tudi za naše gume, da niso bile obrabljene le po sredini, saj je tukaj lahko šlo tudi do roba. Ob zadnjem postanku pred prihodom domov smo si v Novem mestu privoščili sladoled. 

Vlasta Rupar

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

puslc_dolensjke.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.