Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na jozkopuc66@gmail.com ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

30
30
Spomenik ljudske genijalnosti

Dne 4. 7. 2014 ob 7-uri smo se zbrali v Šentjanžu trije motoristi MOTO društva »Junci« - Šentjanž. Pot nas je vozila preko mejnega prehoda Slovenska vas, Zagreba, Karlovca do Plitvičkih jezer. V nacionalnem parku Plitvička jezera smo pred mostom reke Korane zavili desno za naselje Plitvica selo. V turistični vasi Plitvica selo smo zavili levo in zatem desno ter po cca 5 km prispeli do Vile IZVOR. Objekt je bil zgrajen v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, Objekt so gradili politični zaporniki (99 oseb). Po tej številki se je vila tudi tajno imenovala »Objekt 99«. Vila velikosti nekaj sto kvadratov je bila zgrajena za potrebe »druga Tita« in tedanji politični vrh. V vili je več apartmajev in sob, dvoran, kinodvorana, dvorana za biljard, dvorana za kegljanje …… Objekt je v obliki »podkve«. Za objektom je velik park, za parkom pa globok prepad (100 m) in sam izvir Korane. Iz samega objekta vodi skrivni rov (ročno izklesan)  v dolžini 100 m do vzporednih objektov varnostne službe in garaž.

Po ogledu vile (cca 2 uri) smo se odpravili dalje mimo Plitvičkih jezer, po nekaj kilometrih zavili levo v smeri Ličko Petrovega sela in dalje preko Mejnega prehoda z Bosno in Hercegovino do mesta Bihač, kjer je sledilo zasluženo kosilo.

Po kosilu smo se vrnili nazaj do Mejnega prehoda. Na samem mejnem prehodu najava policiji, da se bomo ogledali zapuščeno letališče »Željava«, vzporedne objekte in kasarno (SPOMENIK LJUDSKE GENIJALNOSTI OZ. GLUPOSTI). Samo letališče se nahaja na mejnem območju ( dve od petih pist  se namreč nahajajo na bosanski strani).

Po najavi nas je pot vodila nazaj v Ličko Petrovo selo, kjer smo zavili levo proti vasi Željava. Vas Željava je sestavljena iz dveh delov, saj je na sredini vasi ogromna kasarna oz. komanda baze – letališča. Pred vhodom v zapuščeno kasarno se nahajata tri letala (dva bombnika in  transportno letalo).

Pot smo nadaljevala dalje pod goro Pleševico vzporedno še cca  4 km in prispeli do samega letališča Željava oz. Bihač. Letališče je sestavljeno in petih pist dolžine več kot 2,5 km, med seboj povezane. Dve so vzletno pristajalne in tri vzletne piste. Vse tri vzletne so povezane s štirimi vhodi v podzemni objekt.  V podzemnih tunelih je bilo  za časa delovanja letališča prostora za skoraj 60 letal MIG-21. Podzemnih tunelov in spremljajočih prostorov je za okoli 2 km. Vse to smo si pogledali seveda z dobrimi svetilkami.  Ogled je trajal skoraj dve uri.

Po tem smo se odpravili nazaj proti Karlovcu in si še pred Karlovcem (Turanj) ogledali muzej na prostem (uničen MIG 21 iz letališča Željava, ohranjen MIG 21, več tankov, oklepna vozila narejena na osnovi delovnega stroja – kombinirke in tov. vozila Tatra….).

Po ogledu muzeja na prostem smo se vrnili preko Karlovca, Metlike, Vahte, Novega mesta domov. Za pot in ogled smo potrebovali cel dan in naredili  skoraj 500 km.

Jože Z.

 

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šenthanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

sentjanz_center.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2019. Vse pravice pridržane.