Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

35701
35701
Dobro obiskan čebelarski krožek

Čebelarsko društvo Šentjanž je tudi v šolskem letu 2016/2017 nadaljevalo z vodenjem čebelarskih krožkov na OŠ Milana Majcna v Šentjanžu in na OŠ Tržišče. V Tržišču sta praktično delovala celo dva krožka, nižja in višja skupina, kajti zainteresiranih učencev za en krožek je bilo dejansko preveč.

Zaradi ocene, da so krožki delali dobro in so si učenci v njih "nabrali" zadosti novih znanj s področja čebel in čebelarjenja, se je vodstvo društva z mentoricama Jelko Knez in Lidijo Martinčič odločilo, da gresta višji skupini na tekmovanje. Šentjanški krožkarji so bili do sedaj že dvakrat, za tržiške pa je bila letos prva izkušnja. Letos je Čebelarska zveza Slovenije (ČZS) že 40. zapored organizirala Državno srečanje in tekmovanje mladih čebelarjev v soboto, 6. maja, na OŠ Gustava Šiliha Velenje. Tekmovanja se je udeležilo kar 550 učencev iz cele Slovenije. Iz obeh naših šol sta tekmovali po dve ekipi. Predvidevanja o pripravljenosti so se uresničila z dosego enega zlatega ter dveh srebrnih priznanj. Prav je, da na tem mestu izrečemo priznanje vsem mentorjem in seveda tudi tekmovalcem. In zopet se je pokazalo, kako pomembno je, da osnovna znanja in spoznanja o čebelarstvu in čebelah, predvsem pa uporabi zdravih čebeljih pridelkih približamo že učencem v osnovnih šolah.

Krožki pa ne delujejo samo  na področju osvajanju teoretičnih znanj, temveč tudi skrbijo za pet panjev čebel v Učnem čebelnjaku v Šentjanžu. In svoje znanje so krožkarji z velikim zanosom prenašali obiskovalcem na Dnevu odprtih vrat v tem istem čebelnjaku, v petek, 9. junija. Pozivu čebelarjev sta se odzvali osnovni šoli Tržišče in Šentjanž z vrtcem ter pripeljali učence in otroke na spoznavno uro o čebelah, čebelarjenju ter uživanju  čebeljih pridelkov. Nagrada za tako pozorno poslušanje je bil sladek med z domačim maslom. Medenjaki so vsem šli s tako slastjo, da jih je zmanjkalo za zadnji razred. Veseli dan, ali kar zadnji krožkarski dan pa so krožkarji doživeli minulo nedeljo,18. junija, ko so z gospodarjem čebelnjaka Andrejem Oblakom stočili letošnji cvetlični in gozdni med. Za marsikateri kos kruha ga bo, saj so bile krilate varovanke pridne nabiralke.

In čeprav se vsi učenci od vsega v šolskem letu najbolj vesele počitnic, pa je beseda stekla tudi o naslednjem šolskem letu in aktivnostih. Z čebele bo skozi poletje poskrbel gospodar, že septembra nas čaka skupno delo - ureditev medovitega vrta pred čebelnjakom. Vsi upamo, da nam bo projekt uspel. Vsem pridnim krožkarem želimo lepe počitnice z obilo novih vtisov, ki jih bodo prinesli tudi na krožke v septembru.

 Ciril Kolenc

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

puslc_dolensjke.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.