Iskanje

Povabilo

Vse, ki organizirate dogodke ali ste na njih bili, vabimo k sodelovanju pri oblikovanju Šentjanž.si. Svoje prispevke in fotografije pošljete na info@sentjanz.si ali petri.majcen@siol.net in z veseljem jih bomo objavili. Hvala.

FB prijatelji

1
1
Šolska krožka Čebelarskega društva Šentjanž

Čebelarsko društvo Šentjanž, katerega 30-letnico smo več kot uspešno ob pomoči predvsem Turističnega društva Šentjanž obeležili leta 2014, deluje že 32 let. Ta leta je društvo več ali manj uspešno prebrodilo, delovanje pa smo intenzivirali v zadnjih letih, predvsem navzven. 

Pred tremi leti smo si zadali nalogo ponovno ustanoviti čebelarske krožke na osnovnih šolah. V Šentjanžu nam je na Osnovni šoli Milana Majcna to uspelo pred dvema letoma, na Osnovni šoli Tržišče pa lani. Oba krožka nadvse uspešno delujeta, kar je zasluga mentoric in zagnanih krožkarjev.

Šentjanški krožkarji so svojo prednost dodobra izkoristili in svoje znanje dokazali že na dveh državnih tekmovanjih mladih čebelarjev Slovenije. V letu 2015 smo na tekmovanju v Metliki osvojili 1 zlato, 1 srebrno in 1 bronasto priznanje, letos pa v Markovcih pri Ptuju 2 zlati in 1 srebrno priznanje. Velika zavzetost Čebelarske zveze Slovenije in kmetijskega ministrstva ter našega čebelarskega društva kaže rezultate tudi v vse večjem zanimanju za čebele, čebelarjenje in v porabi čebeljih produktov. Tako je tudi zanimanje za krožek vse večje in vanju je bilo na obeh šolah v preteklem šolskem letu vključenih preko 40 učencev. Upamo, da bomo tako nadaljevali tudi v tem šolskem letu. Zanimanje je tem večje tudi zato, ker smo uspeli s pomočjo donatorjev in lokalne skupnosti zgraditi nadvse ličen Učni čebelnjak ČD Šentjanž. Tudi čebelarjenje v tem čebelnjaku je letos dalo prve rezultate, saj so krožkarji iztočili svoje prve kilograme čudovitega, lokalno pridelanega medu. Za trud ga je vsak dobil kozarček, pa še za kako šolsko malico ga je ostalo. 

Če se ozremo nazaj na čebelarsko sezono, ki se počasi izteka, saj smo čebele že pričeli pripravljati na prihajajočo zimsko obdobje, smo z uspehi lahko zadovoljni. V mesecu februarju smo  v polni Kulturni dvorani Šentjanž gostili Čebelarsko zvezo Slovenije z njenim predsednikom Boštjanom Nočem. Namen obiska vseh čebelarskih društev po Sloveniji je bil promoviraje čebelarstva v Sloveniji in pridobivanje podpore za razglasitev 20. maja za SVETOVNI DAN ČEBEL. Ta dan se obeležuje tudi rojstni dan Antona Janše, slovenskega novodobnega čebelarja in prvega učitelja čebelarstva na tedanjem Dunaju. Razglasitev v ZN pričakujemo konec prihodnjega leta. 

Da so krožkarji vešči svojega dela, so pokazali tudi 17. junija na Dnevu odprtih vrat, ki ga je društvo pripravilo ob koncu šolskega leta pri učnem čebelnjaku, kjer smo se zbrali čebelarji in krožkarji z mentoricama. Obiskovalcem smo predstavili ter pokazali naš učni čebelnjak. Kot posebno priznanje si štejemo obisk vseh učencev šentjanške šole, ki so z zanimanjem prisluhnili predvsem mladim čebelarjem in si ogledali njihovo demonstracijo čebelarjenja.

Čebelarji vedno upamo, da bomo v naslednji čebelarski sezoni deležni več »naklonjenosti« narave. Za zadnje tri moramo žal ugotoviti, da smo je bili deležni malo, saj muhaste narave pač ne moremo spremeniti. Lahko pa k ohranjanju le-te prispevamo tudi mi sami, zato naj zaključimo s pozivom o zavedanju, da bo samo skrb za naravo – zemljo omogočila eksistenco naslednjim rodovom.

Naj medi!                                            

Čebelarsko društvo Šentjanž 

2

2

temperatura

Šentjanž

Trenutna temperatura zraka v Šentjanžu

Birna vas

Trenutna temperatura zraka v Birni vasi pri Šentjanžu

Slika v živo

Šentjanž v živo

LOGO I FEEL SLOVENIA

 

logo TZS

 

Logo QRA

Lepote Šentjanža

travniki_v_hinjah.jpg

www.sentjanz.si

Copyright © 2020. Vse pravice pridržane.